Intian pääministeri on seuratuin johtaja Facebookissa – Trump saa eniten reagointeja

Intian pääministeri Narendra Modi on seuratuin johtaja Facebookissa, selviää Burson Cohn & Wolfen (BCW) vastikään julkaisemasta World Leaders on Facebook -tutkimuksesta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump peittoaa kuitenkin muut maailman johtajat reagointien määrällä.

Modin henkilökohtaisella sivulla on yhteensä 43,2 miljoonaa seuraajaa. Määrä on lähes kaksinkertainen verrattuna toisella sijalla olevaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin, jonka sivulla on 23,1 miljoonaa seuraajaa.

Jordanian kuningatar Rania on kolmanneksi seuratuin johtaja 16 miljoonalla seuraajalla. Hänen henkilökohtainen sivunsa on suositumpi kuin Intian pääministerin virallinen sivu @PMOIndia, jolla on 13,9 miljoonaa seuraajaa. Kambodžan pääministeri Hun Sen on noussut listalla viidenneksi 9,6 miljoonalla seuraajalla ja huimalla 48 prosentin kasvuvauhdilla.

Burson Cohn & Wolfen toteuttamassa tutkimuksessa analysoitiin 650 valtionpäämiehen, hallituksen päämiehen ja ulkoministerin Facebook-sivun aktiivisuutta 1.1.2017 lähtien. Data kerättiin 15.3.2018, ja tutkimuksessa käytettiin apuna Facebookin Crowdtangle-työkalua.

Donald Trump ylivoimainen ykkönen reagoinneissa

Viimeisen 14 kuukauden aikana presidentti Trumpin sivu sai maailman johtajista ehdottomasti eniten reagointeja. Reagoinnit käsittävät kaikki tykkäykset, kommentit ja jaot. Trumpin sivu keräsi yhteensä 204,9 miljoonaa reagointia – lähes kaksi kertaa enemmän kuin Intian pääministeri Modin sivu, joka sai 113,6 miljoonaa reagointia. Vastaavasti Indonesian presidentti Joko Widodon sivu sai reagointeja 46 miljoonaa, Kambodžan pääministeri Samdech Hun Senin 36 miljoonaa ja Argentiinan presidentti Mauricio Macrin 33,4 miljoonaa.

Tutkimuksen mukaan Facebookissa, eli maailman suurimmassa sosiaalisen median alustassa, on yhteensä 109 valtionpäämiehen, 86 hallituksen päämiehen ja 72 ulkoministerin henkilökohtaista sivua. Lisäksi 91 prosentilla Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) jäsenmaista on virallinen Facebook-sivu.

– Burson Cohn & Wolfen laatima World Leaders on Facebook -tutkimus kuvastaa erinomaisesti sitä, miten valtiot käyttävät Facebookia poliittisessa viestinnässä. On selvää, että maailman johtajat käyttävät yhä enemmän sosiaalista mediaa viestiäkseen suoraan ihmisille sekä Facebookin kaltaisia alustoja tuodakseen viestintäänsä persoonallista ja inhimillistä sävyä, kertoo Burson Cohn & Wolfen innovaatiojohtaja Chad Latz.

Yhä useampi vaikuttaa videoiden ja livelähetysten avulla

Facebookista on muodostunut maailman johtajille ja hallituksille tärkeä alusta, jolla pitää yhteyttä äänestäjiin, tukijoihin ja muihin kansalaisiin. 15.3.2018 kaikkien maailman johtajien Facebook-sivuilla oli yhteensä 309,4 miljoonaa seuraajaa. Tammikuusta 2017 lähtien sivuilla on julkaistu yhteensä 536 644 julkaisua, jotka ovat keränneet kaiken kaikkiaan lähes 900 miljoonaa reagointia.

Tutkimustulokset osoittavat, että vaikka yli puolet sivujen julkaisuista sisälsivät kuvia, yhä useampi maailman johtaja jakaa myös videoita. Kourallinen johtajista hyödyntää lisäksi livelähetyksiä voidakseen jutella suoraan valitsijoidensa kanssa.

Videosisällöt keräsivät selvästi eniten reagointeja. Videota sisältävät julkaisut saivat keskimäärin noin 2 615 ja Facebook Live -lähetykset 4 489 reagointia, kun kuvajulkaisut saivat keskimäärin 1 750 reagointia. Maailman johtajien julkaisemia 91 266 videota on katseltu Facebookissa yhteensä 5,4 miljardia kertaa, yksittäisiä videoita keskimäärin 70 790 kertaa.

 

Muita tutkimuksen keskeisiä havaintoja:

  • Botswanan hallituksen Facebook-sivu on sivuista vilkkain. Sivulla on julkaistu keskimäärin 35 julkaisua päivässä. Seuraavaksi aktiivisimpia sivuja ovat Etiopian (28 julkaisua/päivä) ja Ghanan (21 julkaisua/päivä) Facebook-sivut.
  • Valkoinen talo on seuratuin sivu kaltaistensa sivujen joukossa. Seuraavaksi suosituimpia sivuja ovat Euroopan komission ja Yhdysvaltain ulkoministeriön sivut.
  • Maailman johtajien seuratuimmat Facebook-sivut ovat United Nations, European Parliament, The Obama White House sekä NATO.
  • Venäjän ulkoministeriö on tehnyt eniten diplomaattisia avauksia Facebookissa, tykäten yhteensä 97 kaltaisestaan sivusta. Sivutykkäysten joukossa on myös Donald Trumpin henkilökohtainen sivu, joka on saanut tykkäyksen vain yhdeltä toiselta maailman johtajalta, Dominican pääministeri Roosevelt Skerritiltä.
  • 18 valtion hallitusta eivät ole Facebookissa. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Kiina, Pohjois-Korea sekä Turkmenistan.
  • Valkoinen talo on suosituin vierailukohde lähes 5,2 miljoonalla kirjautumisella.
  • Yli 60 prosenttia kaikista maailman johtajien Facebook-sivuista sallii henkilökohtaisen yhteydenoton Facebook Messengerin kautta. Puolet kyseisistä sivuista vastaa viesteihin vuorokauden tai jopa minuuttien sisällä käyttämällä Facebookin chatbotteja sekä automaattisia vastausviestejä.

Tutustu tutkimukseen tarkemmin osoitteessa: http://twiplomacy.com/blog/world-leaders-on-facebook-2018/

Tutkimuksesta

”World Leaders on Facebook” on Burson Cohn & Wolfen viimeisin tutkimus siitä, miten maailman johtajat, hallitukset sekä kansainväliset organisaatiot viestivät sosiaalisessa mediassa. Tutkimus perustuu Burson-Marstellerin kiitettyyn vuosittaiseen Twiplomacy-tutkimukseen, joka toteutetaan jo kuudetta kertaa. Vuonna 2016 Twiplomacy-tutkimus käsitti kaikki tärkeät sosiaalisen median alustat, ja se on kartuttanut Burson-Marstellerin digitaalista mainetta maailmanlaajuisesti.

Burson Cohn & Wolfe

Burson Cohn & Wolfe (BCW) on yksi maailman suurimmista globaaleista täyden palvelun viestintätoimistoista, jolla on syvällistä asiantuntemusta digitaalisesta ja integroituneesta viestinnästä kaikilla toimialoilla. Toimistossa yhdistyy asiantuntijuus digitaalisissa, luovissa ratkaisuissa sekä integroidussa viestinnässä kuluttaja-, terveys- ja teknologiasektoreilla. Vahvinta osaamisaluetta ovat maineenhallinta, vaikuttaja- ja kriisiviestintä sekä tutkimus ja analytiikka. Burson Cohn & Wolfen verkostoon kuuluu yli 4 000 työntekijää 42 eri maassa.