Kurkistus puoluekokouksiin

Tänä viikonloppuna (8.–10.6.2018) Keskusta ja Kokoomus järjestävät puoluekokouksensa. Vihreät tapaavat viikon päästä (16.–17.6.2018) Vantaalla. Mitä näissä kokouksissa tapahtuu ja miksi niitä kannattaa seurata?

Puoluekokouksessa päätettävät asiat ja tapa toimia vaihtelevat puolueesta riippuen, mutta kaikilla puoluekokous on korkein päättävä elin, joka määrittelee puolueen poliittista suuntaa – erityisesti näin vaalien alla.

Yleistäen voi todeta, että puoluekokouksessa määritellään puolueen periaatteet, valitaan puoluejohto puheenjohtajasta puoluesihteeriin, uudistetaan tarvittaessa sääntöjä ja käsitellään puolueiden jäsenten jättämiä aloitteita. Lisäksi hyväksytään erilaisia poliittisia ohjelmia ja kannanottoja, jotka ohjaavat puolueen valmistautumista vaalivuoteen.

Kokoukset ovat avoimia kaikille; kuka tahansa voi saapua kokoukseen tarkkailijana.

Keskusta 8.–10.6.2018, Sotkamo

Keskustan puoluekokoukseen saapuu noin 3000 puoluekokousedustajaa ja tarkkailijaa eri puolilta Suomea. Puoluekokoukseen osallistumalla ymmärtää, mistä sanonta kansanliike Keskusta kumpuaa.

Puoluekokous valitsee Keskustan puheenjohtajan, kolme varapuheenjohtajaa ja puoluesihteerin, hyväksyy puolueen periaateohjelman, päättää puolueen sääntöjen muuttamisesta, käsittelee puolueen valmistautumista vuoden 2018 maakuntavaaleihin, vuoden 2019 eduskuntavaaleihin ja Euroopan parlamentin vaaleihin sekä päättää sääntömääräisistä asioista. Puoluekokouksen yhteydessä järjestetään myös lukuisia oheistapahtumia ja muuta ohjelmaa.

Keskustan jäsenyhdistysten jättämissä aloitteissa ollaan huolissaan muovista, sukupolvenvaihdosten ja verotuksen reiluudesta sekä yritystuista. Keskusta haluaa myös lisätä suostumuksen puutteen raiskauksen määritelmään.

Parasta kokouksessa on keskustalainen puheperinne. Varsinkin puoluejohtoon ehdolla olevien henkilöiden puheet on valmisteltu huolella. Ne kannattaa kuunnella, jos poliittinen retoriikka kiinnostaa. Keskustan puoluekokous on varsinainen kansanjuhla – kokouksen lisäksi katsotaan pesäpalloa, tanssitaan ja marssitaan kansallispuvuissa ympäri kaupunkia.

Kokoomus 8.–10.6.2018, Turku

Kokoomuksen puoluekokoukseen Turkuun matkaa noin 1400 henkilöä eri puolilta Suomea. Turussa puolue juhlistaa satavuotista taivaltaan.

Puoluekokouksessa valitaan muun muassa puolueen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja ja jäsenet. Kokouksessa kuullaan selonteot puolueen, eduskuntaryhmän ja MEP-ryhmän toiminnasta edellisen puoluekokouksen jälkeiseltä ajalta. Kokous käsittelee myös puoluekokoukselle jätetyt aloitteet sekä puoluehallituksen sille valmistelemat kannanotot. Kannanottoina käsitellään periaateohjelma, ulko- ja turvallisuuspoliittinen asiakirja sekä asiakirja Tulevaisuuden sosiaaliturvasta.

Myös Kokoomuksella on paljon oheisohjelmaa kokoukseen osallistuville. Esimerkiksi torstaina voi osallistua puoluekokouksen golf-kisaan.

Kokoukselle on jätetty useita aloitteita Alkon monopolin purkamisesta, yritystuista ja verotuksesta. Kokoomuslaisetkin haluavat muuttaa epäoikeudenmukaisen translain. Lisäksi perinteinen monarkiaa kannattava hupialoite löytyy listalta.

Marsalkan hopeatorvet soi lauantai-aamuna kokouksen alussa. Hyvin valmistellut ehdokaspuheet innostavat. Politiikan linjaamisen lisäksi puoluekokouksissa tärkeässä osassa on yhdessä oleminen ja yhteishengen nostatus. Tänä vuonna perinteinen puoluekokouksen iltajuhla on erityisen juhlava, kun kokoomuslaiset nostavat maljan satavuotiaalle puolueelle.

Vihreät 16.–17.6.2018, Vantaa

Puoluekokouksen tärkein päätösasia on poliittisen tavoiteohjelman hyväksyminen vuosille 2019–2023. Kokouksessa on läsnä tarkkailijoita, toimittajia, kokousturisteja sekä noin 400 äänivaltaista edustajaa. Kokousedustajat päättävät puolueen linjasta keskeisillä politiikan osa-alueilla tavoiteohjelman muodossa. Tarkkailijoiksi saapuu tällä kertaa joitain satoja ihmisiä, kun kokous järjestetään pääkaupunkiseudulla.

Puolueen jäsenistö on työskennellyt jo vuoden teemoitetuissa työryhmissä eri asiantuntijoita kuullen, ja näiden työryhmien työn pohjalta on koostettu poliittinen tavoiteohjelma. Puoluekokouksen hyväksymä ohjelma on sitova ja määrittelee vahvasti puolueen linjaa tulevina vuosina. Tästä johtuen puoluekokoukselle jätettiin vain 13 aloitetta. Puheenvuoroja pidetään varmasti koulutuksesta, yritystuista, äänestysikärajan laskemisesta 15 vuoteen sekä ihmisen ja luonnon suhteesta.

Vihreiden kokoussaliin vilkaisemalla saa nopeasti selvän fiiliksen siitä, minkälainen puolue on kyseessä. Kokousedustajilla on mukana paljon pieniä lapsia, ruokana tarjotaan vain kasvisruokaa ja kokousdokumentit jaetaan sähköisinä. Maamme-laulu ei kuulu kokousperinteeseen, mutta railakkaat iltabileet ja puoluekokousmekko kuuluvat.

**

Myös RKP:llä oli tänä keväänä puoluekokous. SDP:n seuraava puoluekokous on puolestaan pian eduskuntavaalien jälkeen ensi keväänä. KD kokoustaa loppukesästä 2019 ja Vasemmistoliitto loppusyksystä 2019. Sininen Tulevaisuus piti ensimmäisen puoluekokouksensa joulukuussa 2017. Perussuomalaisten viime vuoden puoluekokous muistetaan käänteistä, jotka johtivat hallituksen kriisiytymiseen.

Tänä vuonna ei ole odotettavissa hallituskriisiä puoluekokousten seurauksena. On silti mielenkiintoista seurata, mitä tapahtuu, kun puolueet kääntävät vaalivaihteen päälle. Puoluekokouksen kautta on mahdollisuus ymmärtää syvällisemmin, minkälainen puolue on kyseessä.

Kirjoittajat:

Fatim Diarra, Associate Public Affairs, @fatimdiarra
Anna Ranki, Director Public Affairs, @AnnaRanki

Anna ja Fatim osallistuvat puoluekokouksiin ja kertovat niistä kuulumisia twitterissä

Kokouksia voi seurata livenä myös puolueiden verkkosivujen kautta. Lisäksi YLE lähettää koosteita kaikista kokouksista.