7 kirjasuositusta

Muutamia kirjoja pitää maistaa, jotkut pitää hotkaista ja jotkut harvat pitää pureskella ja sulattaa.
- Francis Bacon
Me poralaiset olemme intohimoisia lukijoita. Päätimme koota suositut kirjavinkkimme yhteen osoitteeseen.

Simon Sinek: Start with Why.

Tämä inspiroiva opas johdattaa miksi-sanan syvempään ymmärtämiseen. Sinek uskoo, että kysymyksen avulla on mahdollista saavuttaa syvempi ymmärrys itsestä ja muista, omasta organisaatiosta sekä asiakkaista. Uudenlainen näkemys paljon puhuttuun purposeen on kirjoitettu helposti haltuun otettavaan muotoon. Samalla kirjoittaja korostaa, ettei tarkoitusta voi pakottaa – inspiroivalta johtajalta edellytetään aitoa halua ymmärtää. Suosittelen myös tutustumaan Simon Sinekin Ted Talk -videoihin, joista ”How great leaders inspire action” on katsottu jo lähes 33 miljoonaa kertaa.

- Clarisse Berggårdh, CEO

Juhana Torkki: Puhevalta käyttöön.

Juhlat tulossa ja keskeneräinen puhe odottaa pöytälaatikossa? Torkin vinkkien avulla virität itsesi kuulijoidesi aaltopituudelle ja etenet askel askeleelta kohti elämäsi parasta puhetta. Lomalukemiseksi kirja soveltuu myös muotonsa puolesta, sillä sen sivuilla pääset seuraamaan kahden ihmisen keskustelua tunturin erätulilla. Viestinnän ammattilaisena saat Torkilta käyttöösi olennaisimmat kysymykset, joiden avulla sparraat muita loistamaan esiintyjinä.

- Kimmo Malin, Manager

Austin Kleon: Show Your Work!

Kleonin teos tarjoaa painavaa asiaa kevyessä muodossa. Visuaalisesti kiinnostava ja kerronnaltaan viihdyttävä kirja muistuttaa, kuinka oman äänen voi löytää vain sitä käyttämällä. Myös kirjaimellisesti kevyt opus kulkee kompaktin kokonsa ansiosta kätevästi menoissa mukana.

Show Your Work opastaa kymmenen kohdan avulla, kuinka jakaa omia ideoita muille ja tulla siten tunnistettuksi. Kirja on suunnattu luovan työn ammattilaisille, mutta on antoisaa luettavaa kenelle tahansa, joka haluaa parantaa oman osaamisensa tai yrityksensä asiantuntijuuden näkyvyyttä.

- Anna Peltonen, Client Executive

Yuval Noah Harari: Sapiens. Ihmisen lyhyt historia.

Yritykset selittää ihmisyyden ja yhteiskunnan historiaa yhden teorian kautta ovat aina viehättäneet minua. Historian tohtori Yuval Noah Harari lukeutuu uusimpiin yrittäjiin. Harari kuvaa, miten nykyihminen on kehittynyt luomakunnan herraksi, ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut. Kirjassa käsitellään myös sitä, että asiat olisivat voineet tapahtua toisin. Teoksen viimeinen kappale on otsikoitu ”Eläin, josta tuli jumala.” Tästä jatkaa Hararin uusin kirja Homo Deus – A Brief History of Tomorrow, joka on ehdoton ykkönen omassa lomalukemistossani.

- Jarno Forssell, Senior Advisor

Jan Philipp Sendker: Sydämenlyönneissä ikuisuus.

Kirjan tarina ja samettinen tunnelma lumoavat niin traagisuudessaan kuin kauneudessaan. Kirja kertoo kohtalon erottamista rakastavaisista, rakkauden voimasta ja toivosta. Tarinassa aikuinen tytär lähtee etsimään kadonnutta isäänsä. Löytyy vanha kirje, joka johdattaa tyttären pieneen burmalaiskylään, jossa hänen isänsä piilossa ollut menneisyys alkaa paljastua vaihe vaiheelta kiehtovan tarinan kautta. Käänteet ihastuttavat ja saavat lukijan pauloihinsa. Kirja on kuin päiväuni, suloinen sellainen myös kaikessa siirappisuudessaan. Sopii laiturin nokkaan ja riippukeinuun.

- Riitta Laine, Senior Advisor, Partner

Elizabeth Kolbert: Kuudes sukupuutto. Luonnoton historia

”Mikään tavanomainen elinympäristö tai maantieteellinen rajoitus ei näytä pysäyttävän niitä… Minne tahansa ne asettuvat, ne sopeutuvat ja keksivät uutta.”, kirjan esipuheessa kerrotaan.

Kolbert vierailee Tyrrhenanmeren saarella, Islannissa, Amazonin viidakossa ja monissa muissa paikoissa, joissa ihmisellä on ollut merkittävä ja jopa tuhoisa vaikutus ympäristöönsä: siivettömänruokin sukupuuttoon metsästäminen, sammakoiden joukkokuolema, merten happamoituminen.

Kuudes sukupuutto on kaikesta lohduttomuudestaan huolimatta erinomainen ja ajatuksia ravisteleva lukukokemus.

- Jani Kohtanen, Associate

Ronnie Grandell: Itsemyötätunto.

Psykologi Ronnie Grandellin kirja itsemyötätunnon kehittämisestä ja sen hyödyistä työelämässä – kuten elämässä ylipäätään – on ensimmäinen kotimainen kirja itsemyötätunnosta. Se ei sisällä mitään amerikkalaista self-help-hömppää, vaan kovaa asiaa sekä konkreettisia työkaluja myötätunnon herättelyyn meille tavallisille suomalaisille työssäkäyville ihmisille.

Kirja avasi silmäni suomalaiseen kriittiseen mielenmaisemaan ja asenteisiin, jotka ovat haitallisia niin meille itsellemme kuin kollegoillemmekin. Mielestäni Suomi ja maailma huutavat myötätuntoisempaa asennetta. Myötätuntoinen asenne auttaa omien virheiden hyväksymisessä sekä työkavereiden tukemisessa. Myötätuntoisemman yhteiskunnan ja asenteen rakentaminen alkaa meistä jokaisesta yksilöstä. Maailmassa ei koskaan voi olla liikaa myötätuntoa tai ystävällisyyttä itseämme ja toisiamme kohtaan.

- Anna Ranki, Director, Public Affairs